FAQ
Veelgestelde vragen
Wat is code 95 of nascholing vakbekwaamheid?
Elke chauffeur met een rijbewijs C of D die commercieel vervoer doet (als professionele bestuurder), heeft het bewijs van vakbekwaamheid (code 95 op het rijbewijs) nodig. Hoe men zo’n bewijs van vakbekwaamheid kan behalen, is afhankelijk van de situatie.
Behaalde je een Belgisch rijbewijs vóór 10 september 2009? Dan volstaat het om 35 uren nascholing te volgen bij Trans-Form om het bewijs van vakbekwaamheid te behalen. Vijfjaarlijks dien je 35 uur nascholing gevolgd te hebben om je vakbekwaamheid te verlengen.
Sinds 10 september 2009 moet je eerst slagen voor een examen basiskwalificatie vakbekwaamheid om het bewijs van vakbekwaamheid te behalen. Verschillende rijscholen bieden opleidingen aan voor chauffeurs die een opleiding willen volgen. Een opleiding voor dit examen is niet verplicht, het kan ook via zelfstudie. Het examen wordt afgelegd in een examencentrum.
Welke opleiding code 95 moet ik volgen?
Bij je keuze moet je met volgende regels rekening houden:
1) Vijfjaarlijks tenminste 35 uur nascholing code 95 volgen.
2) Tenminste één module uit elk van de drie thema's volgen:
Thema 1 – Nascholing in rationeel rijden: modules eco-proactief rijden, ladingbeveiliging.
Thema 2 – Toepassen van de voorschriften: modules rij- en rusttijden + EAF, opfrissing wegcode, ADR onder vrijstelling.
Thema 3 – Gezondheid en milieu: modules EHBO, ergonomie, gezondheid, chauffeur als ambassadeur, BBS laden en lossen van vloeistoffen.
3) Teminste één gevolgde module moet een opleiding zijn met minimaal drie uur praktische rijopleiding. Onze module eco-proactief rijden voldoet hieraan.
4) Teminste vijf verschillende modules volgen. Meerdere malen dezelfde module volgen telt slechts éénmaal mee voor de 35 uur nascholing.
Waar vind ik de vervaldatum van mijn code 95 terug?
Je vind de vervaldatum van de code 95 terug op de achterkant van het rijbewijs in kolom 12, voorafgegaan door het getal '95', gevolgd door de vervaldatum tussen haakjes (dd.mm.jj). Per uitzondering kan de vervaldatum van de code 95 onderaan bij rubriek 12 op de achterkant van het rijbewijs staan.
De datum in kolom 11 is de vervaldatum van de medische keuring.
Rubriek 12, onderaan links, is de vervaldatum van het 'bezoldigd vervoer'. Dit is de datum waarop het rijbewijs komt de vervallen door vervallen van de medische keuring, of vervallen van de code 95, naar gelang wat eerst komt.
Wanneer heb ik een vrijstelling van code 95?
Er is een vrijstelling van de vakbekwaamheid voor bestuurders van:
- voertuigen met maximale snelheid van 45 km/u.
- voertuigen van de strijdkrachten, politie, brandweer, medische diensten en civiele bescherming.
- voertuigen die testen op de weg ondergaan met het oog op technische verbetering, herstelling, onderhoud, en voertuigen die nog niet in het verkeer werden gesteld
- voertuigen die worden aangewend in geval van noodtoestanden, reddingsopdrachten en humanitaire hulp.
- voertuigen die gebruikt worden voor het niet-commercieel goederen- en personenvervoer.
- voertuigen die gebruikt worden voor het vervoer van materieel, uitrusting of machines bestemd voor de bestuurder in de uitoefening van zijn beroep en op voorwaarde dat het besturen van het voertuig niet de voornaamste activiteit is van de bestuurder.
- voertuigen in de landbouw-, tuinbouw-, en bosbouw die goederen vervoeren in het kader van hun eigen bedrijvigheden en op voorwaarde dat het besturen van het voertuig niet de voornaamste activiteit is van de bestuurder, of als ze in een straal blijven van 50 kilometer.
Opmerking: voornaamste activiteit: 30% of meer van de maandelijkse werktijd.
Meer info kan je terugvinden op de website van de vlaamse overheid.
Ik volgde vier modules, maar ondertussen is mijn code 95 verlopen, wat moet ik doen?
Mijn code 95 is verlopen sinds 2022. Vóór deze datum heb ik al 4 opleidingen vakbekwaamheid gevolgd.
Moet ik nu nog één module volgen om mijn rijbewijs te verlengen of moet ik terug volledige 5 modules volgen omdat de code 95 al reeds vervallen is?
Zolang de gevolgde modules niet ouder zijn dan 5 jaar, tellen ze mee voor de 35 uur nascholing. Dan hoef je nog slechts één opleiding te volgen.
Indien je de gevolgde modules ouder zijn dan 5 jaar, dan komen ze niet meer in aanmerking voor de 35 uur nascholing.
Ben ik verplicht om elk jaar één opleiding te volgen of mag ik 35 uur in één jaar volgen?
Het is geen verplichting om ieder jaar één opleiding te volgen. Je bent vrij te kiezen wanneer je opleiding volgt.
Als transportbedrijf raden wij onze chauffeurs wel aan om minstens 1 opleiding van 7 uur per jaar te volgen. Om de opleidingsuren te spreiden.
Moet onze chauffeur de bijscholing volgen tijdens zijn diensturen of in zijn vrije tijd?
Binnen de transportsector voorziet de sectorale CAO dat de uren opleiding betaald moeten worden door de werkgever. De uren worden betaald als arbeidstijd (= aan het uurloon van de arbeidstijd). De uren worden sowieso best genoteerd als opleiding, omdat ze op die manier ook apart op de sociale balans worden vermeld. Indien de uren buiten het voorziene uurrooster worden gevolgd, dan is uitdrukkelijk voorzien dat deze uren niet in aanmerking komen voor de berekening van de arbeidsduur.
Kortom volgens de regels van de arbeidswetgeving zijn dit opleidingen die de werknemer nodig heeft om zijn job uit te voeren. Dergelijke verplichte opleidingen worden als arbeidstijd gezien. De werknemer heeft het bij het rechte eind als hij dit niet buiten de diensturen wenst te doen.
Je kan wel voorstellen om de opleiding op zaterdag te volgen, mits betaling van zijn werkuren. Op die manier is er geen afwezigheid tijdens de week. Voor die reden organiseren wij voornamelijk opleidingen op zaterdag en vaak nog gesplitst over twee maal een zaterdagvoormiddag, om de impact op het weekend te beperken.
Kan het opleidingscentrum de cursus op ons bedrijf komen geven?
Heeft u meerdere chauffeurs in dienst? Wij kunnen de opleiding ook verzorgen in uw bedrijf. Contacteer ons en vraag vrijblijvend een offerte om te genieten van voordelige tarieven!
Wat moet ik doen als ik mijn 35 uren nascholing heb gevolgd?
Na elke erkende opleiding die je volgt, geven wij als opleidingscentrum je aanwezigheid door aan het Ministerie. Zodra je de 35 uren nascholing hebt gevolgd, kun je naar de dienst rijbewijzen van jouw gemeente of stad gaan. Zij zullen controleren of je voldoende studiepunten hebt verzameld. Als dat zo is, verlengt de dienst je vakbekwaamheid. Je krijgt een nieuwe Code 95 op je rijbewijs. De code wordt gevolgd door de datum waarop je vakbekwaamheid vervalt. Vóór die datum moet je opnieuw 35 uur nascholing gevolgd hebben.
Om te voorkomen dat je tweemaal een nieuw rijbewijs moet afhalen controleer je best ook de datum van je medische keuring. Als deze gelijktijdig vervalt, dan dien je ook een nieuwe medische keuring af te leggen.
Wat als ik geen of onvoldoende nascholing volg en mijn code 95 vervalt?
Zonder geldige Code 95 vervalt je vakbekwaamheid en mag je niet langer werken als professioneel vrachtwagen-, autobus- of autocarbestuurder.
Je hoeft daarna dan geen nieuwe examens af te leggen. Het volstaat dat je de nascholingsuren volgt en zo je opleidingstotaal op 35 uren brengt om een nieuwe code 95 te behalen.
Treft Trans-Form maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus?
Trans-Form treft de noodzakelijke maatregelen zodat opleidingen veilig kunnen plaatsvinden. Het aantal plaatsen voor klassikale opleidingen wordt beperkt om anderhalve meter afstand tussen de zitplaatsen te creëren. Handgel wordt voorzien. Leslokalen worden ontsmet.
Wij vragen aan cursisten om een mondmasker en schrijfgerei mee te brengen. Een mondmasker is verplicht wanneer anderhalve meter afstand niet gerespecteerd kan worden, bijvoorbeeld bij praktijkles eco-driving.
Elke cursist ontvangt na inschrijven een document waarin de richtlijnen en maatregelen opgesomd worden.
Ik heb een buitenlands rijbewijs, kan ik opleiding volgen bij Trans-Form?
Er bestaat een procedure om de gevolgde opleidingen bij Trans-Form te laten registeren voor Franse en Nederlandse burgers, voor een Frans of Nederlands rijbewijs, indien zij tewerkgesteld zijn in België, en een rijksregisternummer hebben. Contacteer ons voor meer info.
Met andere Europese landen bestaat er nog geen akkoord voor de erkenning van Belgische code 95 opleidingen. Wij adviseren daarom, indien uw woonplaats België betreft, om een Belgisch rijbewijs aan te vragen bij de dienst rijbewijzen van uw woonplaats.
Let op! Indien de vervaldatum van code 95 niet vermeld staat op het rijbewijs, dan werd die veelal geregistreerd op een aparte 'kwalificatiekaart'. Deze kaart is noodzakelijk om een Belgisch rijbewijs met code 95 te bekomen.
Indien je code 95 komt te vervallen, of vervallen is, met buitenlands rijbewijs, dan volstaat het om 35 uur nascholing te volgen, en vervolgens een nieuw Belgisch rijbewijs aan te vragen.